Využití

Jak sirupy využít?

Shrnutí:

  • Sirupy lze využít všude tam, kde se používá běžný cukr, med, případně nějaký sladký dresink.
  • Můžete se držet tradičního využití na pár způsobů, a nebo být trochu kreativní a pak zjistíte, že se dá využít na neuvěřitelné množství věcí ;-).
  • Sečteno a potvrzeno se sirup rozhodně v kuchyni či jiných částech domácnosti neztratí, to zaručuji.

Nejčastější využívání:

  • Na lžičku
    • Na mlsání – věřím, že takto mizí většina sirupu. Prostě jednou ochutnáte a pak ani nevíte jak, ale půlka skleničky zmizí.
    • K podpoře léčby zdravotních potíží – sirupy jsou vyráběny z bylin a jiných surovin, které mají své blahodárné účinky.
      • Je potřeba zmínit, že v sirupech je obsaženo opravdu velké množství suroviny a tedy i léčebných látek. Ale je potřeba přemýšlet a nepočítat s tím, že jsou sirupy zázračné elixíry. Při větších obtížích rozhodně jděte za doktorem, sirupy je dobré použít k podpoře léčby a prevenci.
  • Do čaje
    • Zkuste si osladit čaj sirupem, místo medu či cukru. Vnesete si tak trochu netradiční chuti a zároveň dobrého pocitu ze zdravých ingrediencí do běžné rutiny.
  • Do šťávy
    • Zkuste si nedělat „šťávy“ z mnohabarevných chemických břeček prodávaných v obchodech (které bývají stejně obvykle bez chuti), ale dopřejte si třeba osvěžující mátovou šťávu, či exotický yogi drink.
  • Přelití pohárů
    • Osvědčený způsob. Děláte zmrzlinový pohár, nebo snad ovocný? Nelejte tam čokoládový topping, ale například výtečný zázvorový sirup.
  • Na palačinky/vafle/lívance
    • Pokud děláte ovocné palačinky, vafle nebo lívance, nemusíte je přelévat pouze medem či javorovým sirupem. Doplňte směs chutí sirupem chmelovým, a nebo místo marmelády zvolte sirup brusinkový či hložinkový.

Kreativní využití:

  • Do kávy
    • Sirup s příchutí nepatří jen do čaje..
  • Do koktejlů
    • Děláte Mochito? Zkuste místo cukru přidat mátový sirup. Nedržte se pouze tradice a vyzkoušejte nové druhy koktejlů s novými možnostmi chutí.
    • Mléčné koktejly? Já osobně zbožňuju banánový s yogi sirupem. Uvidíte, jak děckám mlíčko najednou pojede.
  • Na chleba
    • Použijte sirup místo medu na chleba. Nebo zvolte hustší sirupy (hložinky, brusinka) místo marmelády.
  • „Fondue“ (studený)
    • Párty či večeře ve dvou. Udělejte večer zajímavým. Čokoládu zná každý, ale takový banán namáčený v zázvorovém sirupu, nebo jahoda v mátovém … Trocha alkoholu a budete namáčet všechno, co v ledničce najdete, jen abyste měli záminku pro ujídání sirupové pochoutky.
  • Marináda
    • Máte rádi maso marinované v medu? Zkuste brusinkový sirup, to se vám teprve budou dělat boule za ušima.
  • Pražené mandle (oříšky) v „medu“
    • Zapomeňte na med, naložte oříšky do sirupu, nebo pražené mandle zalejte yogi sirupem a zdlábněte ještě teplé.
  • No, jak to jenom … prostě na hrátky …
    • Víte, jak se prodávají ty předražené tubičky speciálních čokoládových toppinků na kreslení (a následné konzumování) po lidském těle? Přiznám se, že jsem je nikdy neochutnala, ale jsem si stoprocentně jistá, že se nevyrovnají skvělým výrazným sirupům, jako je yogi či zázvor. Husté sirupy navíc mají tu výhodu, že se neslíznou tak snadno, ale musíte se trochu snažit.
  • Cukroví
    • Ať už jako ingredience o těsta či krému, tak jako pojící materiál na linecké a podobné vánoční cukroví.
    • Nebo místo marmelády do dortů.
  • … a mnoho dalších. Buďte kreativní. Budu ráda, když se o své nové využití podělíte se mnou, nebo ostatními.