Seznamte se – Jitrocelová louka

Napadlo mě, že by vás zajímalo, kde se suroviny na sirupy berou. V supermarketu je nenakoupím a dodavatelé mi je až ke sporáku taky nepřivezou. Takže vždy ve správný čas vyrazím na správné místo a tam už si jen za zvuků přírody, příjemného sluníčka a čerstvého vzduchu sbírám suroviny do košíku :-).

Jako jedno z prvních míst bych vám ráda představila „Jitrocelovou louku„. Přesně tady jsem pro vás nasbírala suroviny na letošní Jitrocelový sirup. Zároveň si taky oddechla, pročistila hlavu, ale i protáhla nějaký ten sval a šlachu při sbírání.

Jitrocel se totiž musí trhat lísteček po lístečku, žádné plošné kosení, nebo stříhání trsů. Jednak je to z důvodu, že roste společně s jinými bylinami a prorůstají se naskrz, ale i proto, abychom sebráním všech lístků nezabili celou rostlinku. Takhle jich vždycky vezmu jen pár a rostlina zůstane dostatečně silná k dokončení svého poslání a vysemenění se. Zároveň se tímto šetrným sběrem nehutují porosty a vy máte jistotu, že Jitrocelový sirup budete mít nejen letos, ale i na přesrok.

A nakonec bych vám se svými spálenými rameny chtěla asi jenom připomenout, nepodceňujte sílu našeho sluníčka a mažte se krémy na opalování, ať to doma nemusíte hasit s Aloe, jako já 😀 .


Jo…. a nebojte, Jitrocelový sirup bude brzy v nabídce 😉 ….

Uložit

Uložit