Jableční šklebíci s Bezinkovým sirupem

Sice jsem chtěla strávit víkend produktivně a vyrábět si truhlíky na zahrádku, ale prší 🙁 . A taťka mi vždycky říkal, že mokré dřevo se řezat nemá. Tak jsem byla produktivní alespoň doma a upekla voňavé Jablečné šklebíky, z toho, co jsem doma našla, a o které se s vámi chci podělit. Zrovna je ujídám, když vám sepisuji recept 😀 . Mňam.

Co si připravit?

  • 1,5 hrnku hladké mouky (cca 350 ml)
  • 0,5 hrnku práškového cukru (cca 120 ml) + na ozdobu
  • 100 g másla (pokud na tom trváte, můžete i Heru)
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce tvarohu (vaničkový, tučnost dle nálady 😉 )
  • špetička soli
  • cca 2 jablka
  • Bezinkový sirup (nebo jinou oblíbenou příchuť)


Postup:

  • Ze všech ingrediencí (vyjma jablka a sirupu) zpracujte rukama mírně lepivé těsto. Nechte jej odpočinout 1 hodinu v lednici. (Pokud nemáte čas, nechte těsto odpočívat klidně až do druhého dne 😉 )
  • Poté rozválejte na cca 3 mm silný plát a vykrajujte kolečka. Já vykrajovala skleničkou o průměru 8,5 cm – ale záleží na tom, jak máte velká jablíčka.
  • Jablíčka zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Potřebujeme šestnáctinu jablka, takže překrojte napůl, pak na čtvrt, pak na osminky a pak ještě jednou.
  • Připravte si sirup. Ideálně nalijte do malé mističky (či víčka) a vemte do ruky šteteček čí mašlovačku.
  • Na každé kolečko těsta položte měsíček jablíčka, štětečkem pomažte sirupem a překlopte zbývající půlou těsta – nestlačujte k sobě.
  • Pečeme na 180°C dokud nezrůžoví (cca 15 min). Ještě teplé sypeme moučkovým cukrem.

Jo, a ještě … zkuste je nesníst hned všechny najednou 😀 .